Tehnički za automobile starije od 15 godina radiće se dva puta godišnje

AUTA

Srbija ima krajnje čudan zakon, kada su u pitanju tehnički pregledi. Dobro se zna da je to u Srbiji formalnost, i da jedna “crvena” sve rešava. Neki čak i ne idu na tehnički pregled, pa su nadležni zbog toga godinama najavljivali uvođenje kamera na pregledu. Od svega toga nije bilo ništa, ali novi zakon, daleko restriktivniji je pred poslanicama narednih dana.

Ako bude usvojen novi zakon, tehnički pregled za vlasnike automobia starijih od 15 godina radiće se dva puta godišnje. Utešno je što će cena registracije, bar za sada ostati ista, ali nije poznato kada će biti proterani automobili sa naših ulica koji nemaju bar Euro 3 motore.

– Koliko automobila stvarno bude pregledano na tehničkom pregledu, a koliko prođe bez provere teško je reći, ali stručnjaci kažu da oko 30 odsto vozila ne stigne do linije tehničkog pregleda.

Uvođenje video-nadzora na tehnički pregled je veoma bitno, da se već jednom reši misterija da li je vozilo uopšte bilo na tehničkom pregledu i da li je on napravljen po propisu. Moraju se zaoštriti uslovi tehničkog pregleda jer dva puta godišnje na besplatnim i dobrovoljnim proverama ispravnosti vozila, koje organizje AMSS, preko 45% vozila bude neispravno. Najgore je što su neispravne kočnice i upravljački mehanizam, a takvi automobili su veoma opasni kada se nađu na putu. Slaba uteha je što vlasnici takvih vozila retko voze, pa je onda šansa za nezgodu srazmerno manja. Ali to više neće moći tako.

Dva puta na tehnički pregled za vozila starija od 15 godina znači i dva puta po 1.500 dinara. Ako se utvrdi neka nepravilnost, popravke će doneti naknadne troškove, što je zanemarivo u poređenju sa rizikom koji donosi neispravno vozilo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *