Sve na struju: Divovi ulažu čak 90 milijardi dolara u nove aute

AUTA

Vodeći proizvođači pripremaju desetke novih električnih i hibridnih vozila za eksploziju tržišta u kojem dominira Tesla. Najviše od svih planira uložiti njemački Volkswagen Reporters and guests visit the North American International Auto Show in Detroit

Ford Motor najavio je ovih dana da kani udvostručiti ulaganja u električna vozila na 11 milijardi dolara, no to je samo dio investicijskog tsunami vala globalnih auto kompanija u proizvodnju baterija i električnih automobila, koji doseže vrijednost od najmanje 90 milijardi dolara i dodatno će rasti, piše Reuters.

Taj se novac slijeva u još uvijek mali sektor koji iznosi manje od 1 posto prodaje od oko 90 milijuna vozila svake godine i u kojemu je kompanija Tesla dominantan igrač s lanjskom prodajom od oko 100 tisuća vozila.

 

Vodeći svjetski proizvođači automobila spremaju se uvesti desetke novih baterijskih i hibridnih benzinsko-električnih modela vozila u idućih pet godina.

GAC Enverge electric concept car is displayed at the North American International Auto Show in Detroit | Autor: BRENDAN MCDERMIDfoto: BRENDAN MCDERMID

Ulaganja u električne automobile najavljena do danas uključuju najmanje 19 milijardi dolara od strane američkih proizvođača, 21 milijardu dolara u Kini i 52 milijarde u Njemačkoj.

“Tesla se suočava s pravom konkurencijom”, kaže Mike Jackson, izvršni direktor tvrtke AutoNation, najvećeg maloprodajnog lanca automobila u SAD-u. Očekuje da bi do 2030. godine električna vozila mogla dosegnuti od 15 do 20 posto prodaje novih vozila u SAD-u.

 

No, direktori američkih i njemačkih proizvođača, anketirani na marginama Detroit Auto Showa, kažu da je većina tih ulaganja namijenjena za Kinu, gdje je vlada donijela povećanu kvotu prodaje vozila na električni pogon s početkom u 2019. godini.

Uz to, ova ulaganja pokazuju da su najveći svjetski proizvođači automobila reagirali na pritisak regulatora u Europi i Kaliforniji kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva. Oni su pod pritiskom i zbog Teslina uspjeha u prodaji električnih limuzina i SUV-ova, zbog čega je ta kompanija preplavljena narudžbama.

I dok je Tesla sada najistaknutiji svjetski proizvođač električnih automobila, „uskoro će to biti svatko”, kazao je u Detoritu u ponedjeljak Dieter Zetsche, izvršni direktor njemačkog Daimlera.

Najavio je da će Daimler uložiti najmanje 11,7 milijardi dolara u razvoj 10 čistih električnih i 40 hibridnih modela.

No, najveće investicije, najavljuje njemački Volkswagen, koji do 2030. kani uložiti 40 milijardi dolara u razvoj električnih verzija njegovih 300-plus globalnih modela.

FILE PHOTO: Workers inspect Baojun E100 all-electric battery cars at a final assembly plant operated by General Motors Co and its local joint-venture partners in Liuzhou | Autor: Aly Songfoto: Aly Song

Američki General Motors objavio je, pak, planove uvođenja 20 novih baterijskih i hibridnih modela do 2023. godine, no nije izvijestio koliko u to točno planira uložiti.

Detalje o ulaganjima nisu objavili ni kineski proizvođači, uključujući lokalne partnere Forda, VW-a i GM-a, no poručili su da imaju vrlo agresivne investicijske planove.

Sve u svemu, konkurencija na tržištu električnih automobila brzo se zaoštrava, a kupci će odlučiti koje će kompanije profitirati, a koje ne, poručili su direktori najvećih svjetskih proizvođača autmobila na Detroit Auto Showu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *